среда, 30. новембар 2011.

Budi se „srpski Mančester“




Leskovac – Ugovori o podsticajima u vrednosti 13,2 miliona evra za otvaranje novih radnih mesta su uručeni predstavnicima pet kompanija u Leskovcu.

Te firme će u gradnju novih fabrika i pogona u Leskovcu uložiti 25,1 milion evra, zaposliti više od 2.000 radnika, i u proseku oko 80 odsto proizvodnje izvoziti na strana tržišta.
Ugovore je preduzećima uručila potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović koja je rekla da je podsticajna sredstva za nova radna mesta u Leskovcu dodatno odobrila Vlada Srbije.
„Ovaj dan je važan za Leskovac, jer će ovi investitori pružiti ljudima šansu da ostanu u gradu u kom su rođeni. Ovde će ostati i njihova deca, jer će imati šansu za bolji život. Samo jačanjem gradova i opština imaćemo jaču Srbiju“, rekla je ona.
Kalanović je dodala da je „u predhodnih 10 godina Leskovac je postao siromašniji za osam hiljada ljudi“, kao i da su, ulažući u Leskovac, investitori pokazali hrabrost na početku drugog talasa svetske ekonomske krize.
Leskovac, inače, pripada grupi gradova od posebnog interesa koji prema Uredbi o privlačenju investicija dobijaju dvostruke podsticaje. Gradovi od posebnog interesa su oni koji imaju više od 50.000 stanovnika, a u kojima je stopa nezaposlenosti veća od 20 odsto.

Investitori zahvalni i zadovoljni

Investitori koji su dobili podsticaje očekuju da će da u ovoj i prvoj polovini naredne godine zaposliti planiran broj radnika.
Jedna od tih kompanija je južnokorejska Jura koja će zaposliti 1.500 radnika, a dobila je podsticaje u vrednosti 10,5 miliona evra, odnosno sedam hiljada evra po radnom mestu.
Direktor Jure u Srbiji Kanghan Joon ocenio je da je odluka o dodeli podsticaja doneta u pravo vreme i obećao da će ta kompanija pomoći razvoj Leskovca. „Znamo da je Srbija bila pun pogodak. Impresioniran sam i saradnjom sa vama i siguran sam da smo napravili pravu odluku u pravo vreme“, rekao je Joon.
Lider Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je kazao da će Jura završiti gradnju fabrike 20. decembra, a 10. januara naredne godine početi probnu proizvodnju i da će u toj korporaciji u Srbiji, odnosno u četiri njene fabrike, biti zaposleno oko pet hiljada ljudi. 
Kompanija ST George iz Beograda dobila je podsticaje od 612 hiljada evra za 102 radnika, koje će uposliti u bivšoj tekstilnoj fabrici Vučje u Vučju, a slovenačka kompanija Motvoz za proizvodnju užadi, kanapa i mreža 612 hiljada evra za zapošljavanje 102 radnika.
Leskovačko preduzeće za preradu i izvoz voća „Lemex Gemacom“ dobilo je ugovor na 1,2 miliona evra za upošljavanje 200 radanika, a preduzeće za proizvodnju plastične ambalaže za poljoprivredu i hemijsku industriju Bane komerc 300 hiljada evra.
Direktor i jedan od vlasnika Bane Komerca Branislav Pešić navodi da ta firma posluje osam godina u upošljava 150 radnika, a da sada prvi put dobija nešto od države

0 коментара:

Постави коментар