четвртак, 22. септембар 2011.

Leskovac dobija novi spomenik

U centru Leskovca 30. septembra biće otkriven spomenik legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću. On je rođen nedaleko odatle u selu Pečenjevcu, pa ne čudi što su zemljaci odlučili da mu na ovaj način odaju poštu.

- Podizanje spomenika organizuje i finansira Skupština opštine Leskovac i to je velika stvar za celu Srbiju, a posebno za mene i našu porodicu. Umetnik kakav je bio Toma Zdravković zaslužuje da dobije jedno tako veliko obeležje. Spomenik će biti postavljen u centru grada, pored kafane Radan, gde je Toma sa Silvanom Armenulić počeo pevačku karijeru. 

Istog dana premijerno će biti prikazan film o ovom vrsnom umetniku koji je kao diplomski rad snimio reditelj Aleksandar - Saša Stankić, a u kome Tomu igra njegov brat Novica.
Otkrivanju spomenika će prisutvovati i Kemal Monteno, a pregovara se sa još nekim pevačima koji bi učestvovali u muzičkom delu programa. 

UPDATE

 

U CENTRALNOM gradskom parku u Leskovcu, privode se kraju radovi na pripremi lokacije za postavljanje spomenika legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću. Kamenim kockama povezan je trotoar uz Bulevar oslobođenja i prostor na kome se sada nalazi najveća fontana u gradu.
Centralnu poziciju na novouređenom pločniku zauzeće Tomin spomenik. Biće postavljen, u srcu Leskovca, između nekadašnje Robne kuće „Beograd“ i Hotela „Beograd“, nedaleko od mesta gde se nekada nalazila kafana „Radan“, gde je Toma Zdravković, sa Silvanom Armenulić, počeo svoju pevačku karijeru. Spomenik, u prirodnoj veličini imaće postament od 70 centimetara i biće visok oko tri metra. Oko novouređene lokacije postavljene su električne instalacije za montažu planirane rasvete, koja je u toku. Kako saznajemo postavljanje spomenika zakazano je za utorak, dan pre planiranog otkrivanja, kada će biti transportovan iz čuvene beogradske livnice „Braća Jeremić“.
Spomenik se postavlja povodom dvadesetogodišnjice smrti legendarnog pevača narodnih pesama, a naručio ga je grad Leskovac ali, kako nezvanično saznajemo, to lokalnu samoupravu neće koštati ništa, jer su izradu spomenika finansirali donatori koji poštuju muzičku zaostavštinu Tome Zdravkovića. Njemu u čast, pored spomenika, Leskovac podiže i spomen-česmu u Pečenjevcu, rodnom mestu Tomine majke, gde je čuveni pevač živeo pre nego što je počeo svoju pevačku karijeru.
Grad u saradnji sa „Melos estradom“ organizuje i veliki skup na kome će se, pored supruge i dece, unuka i brata Tome Zdravkovića, pojaviti i veliki broj njegovih prijatelja pevača, glumaca i drugih javnih ličnosti.
KOLEGE ZA LEGENDU
PRED nekoliko stotina zvanica najavljen je nastup više od 20 pevača. Pored ostalih, u čast i sećanje na Tomu Zdravkovića, kako je saopštila „Melos estrada“ u jednom od leskovačkih restorana nastupiće Kemal Monteno, Duško Kuliš, Zoran Kalezić, Aco Pejović, Snežana Đurišić, Saša Matić, Merima Njegomir, Tanja Bošković, Aleksandar Ilić, Isidora Bjelica, Naum Petreski, Ivan Bekjarev, Aljoša Vučković i orkestar Ljubiše Pavkovića.



0 коментара:

Постави коментар