четвртак, 8. септембар 2011.

Nemci ulažu 3 miliona evra za vodosnabdevanje

Nemačka razvojna banka KFV uložiće tri miliona evra za rešavanje problema vosodnabdevanja Leskovca.

Direktorka KFV banke u Beogradu Elke Helstern ističe da je 30 odsto od tog iznosa donacija, a 70 odsto povoljan, subvencionisani kredit.
- Novac će biti upotrebljen za proširenje postojeće vodovodne mreže u domaćinstvima na severu grada ili za zamenu starih azbestnih cevi – kaže Zoran Stojanović, direktor JKP Vodovod.
Oko 40.000 stanovnika severnog dela grada nema vodovodnu mrežu. Korišcenjem bunarske vode za piće prouzrokuje se velika rasprostranjenost endemskog nefritisa kod lokalnog stanovništva. Izgradnjom severnog vodovoda, 12 sela na severu gradske teritorije dobiće zdravu vodu za piće, a ovaj projekat je nastavak izgradnje regionalnog vodosistema Barije, koji će se povezati sa vodosistemom Bojnik–Doljevac.
Završetkom Regionalnog vodosistema "Barje" sa istoimene akumulacije omogući će se snabdevanje vodom za piće oko 150.000 stanovnika u Leskovcu.
Akumulacija "Barje" je nastala pregrađivanjem reke Veternice, trideset kilometara uzvodno od Leskovca kod istoimenog sela.
Dosadašnji način vodosnabdevanja Leskovca iz arterskih bunara sa dubine od oko 80 m, pretvoriće se u rezervno izvorište koje će se aktivirati u slučaju da dođe do težih akcidenata na izvorištu vodosistema "Barje", ističu u leskovačkom JKP Vodovod.

0 коментара:

Постави коментар