четвртак, 22. септембар 2011.

Gradnja solarne elektrane u oktobru

Leskovac je dobio tehničku saglasnost za gradnju prve solarne elektrane u ataru sela Velika Biljanica kapaciteta 950 kilovata, potvrđeno je u Gradskoj kući.
Kako nam je rečeno, u toku je izbor najpovoljnijeg izvođača i ako sve bude teklo po planu izgradnja prve solarne eletrane mogla bi da počne u oktobru, rečeno nam je u kabinetu gradonačelnika Slobodana Kocića.
Iz Ministarstva za prostorno planiranje, iz Programa podrške građevinskoj operativi, za realizaciju ovog programa obezbeđeno je 1,5 miliona evra, a pola miliona evra će biti preneto iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.

Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, ističe da je planirana ugradnja 60 panela sa 4.166 fotonaponskih jedinica od polikristalnog silicijuma.
- Od EPS-a smo već dobili uslove koje moramo da ispunimo da bi prodavali struju – kaže Mladenović, uz ocenu da je za gradnju elektrane izabran atar sela Velike Biljanice jer tu prolazi magistralni dalekovod i nema gubljenje energije u prenosu, a tu je pronađena jedina povoljna celina od šest hektara zemljišta koliko je bilo potrebno za elektranu.
Inače, realizacija projekta izgradnje solarne elektrane započet je prošle godine i, kako je nedavno saopšteno iz kabineta gradonačelnika Kocića, privlači sve veću pažnju međunarodnih organizacija koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.
Prema rečima gradonačelnika Slobodana Kocića solarna elektrana je "samo jedan od projekata za veliki preporod Leskovca i okoline".
Solarna elektrana bi trebalo da se izgradi i u Vranju pošto su predstavnici Grada Vranja i kineske kompanije „Euro Solar Park“ potpisali ugovor o izgradnji solarne centrale vredne 300 miliona evra.

0 коментара:

Постави коментар