понедељак, 5. децембар 2011.

Pozorište dobija izgled nekadašnjeg Sokolskog doma





Pozoriste_sokol_SALA
LESKOVAC – Adaptacija i nadogradnja zgrade Narodnog pozorišta u centru Leskovca, koja je bila pred raspadanjem, trebalo bi da bude završena krajem februara, a prva predstva izvedena aprila naredne godine, najavili su danas čelnici pozorišta.
Leskovčani će ovom investicijom od 62 miliona dinara dobiti moderan Talijinih hram, ali i originalni spoljašni izgled nekadašnjeg Sokolskog doma, srušenog u savezničkom bombardovanju 1944. godine.
Konture se već naziru jer se spoljna fasada privodi kraju.
„Naša ocena je da će Leskovčani dobiti moderno pozorište, budući da ćemo imati tonsku i rasvetnu tehniku po evropskim standardima. Biće postavljena 50 reflektora sa propratnom savremnom scenskom mehanikom, po evropskim standardima“, kazao je upravnik pozorišta Zoran Rakić.
Leskovačko pozorište će, prema navodima, biti prvo u Srbiji sa digitalizovanom protiv-požarnom zaštitom, dobiće nova, šira i udobnija sedišta, galerije, kao i novu rotirajuću scenu, na čijim bušnim daskama je često dolazilo do povređivanja glumaca.
U sklopu zgrade od preko 1300 kvadrata naći će se i dva apartmana za gostujuće reditelje i glumce.
Ovaj obejkat je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, upravo zbog ostataka Sokolane i iz tog zavoda su insistirali da se adaptacija izvrši po nacrtima iz 1930 godine, kada je podignut Sokolski dom.
Sokolana je, inače, bila donacija leskovačkog industrijalca Živka Stoiljkovića, i u to vreme bila je najlepša zgrada u Leskovcu, okružena takozvanim farncuskim parkom.
Adaptaciju i nadgradnju pozorišta u Leskovcu finansiraju lokalna samouprva i nekadašnje Ministartsvo za Nacionalni investicioni plan.

0 коментара:

Постави коментар