четвртак, 8. децембар 2011.

Od EIB tri miliona evra za Koridor 10

 
Evropska investiciona banka (EIB) i Srbija su danas u Luksemburgu ugovor o bespovratnom kreditu od tri miliona evra za završetak projekata na saobraćajnom Koridoru 10 kroz Srbiju saopštila je EIB.

U saopštenju se navodi da će biti obezbeđena tehnička podrška za izgradnju deonice od 83,4 kilometra autoputa između Niša i Dimitrovgrada, izgradnju 74,1 kilometara autoputa od Leskovca do granice sa Makedonijom, kao i završetak sekcija A i B obilaznice oko Beograda.

Sporazum o donaciji potpisali su u Luksemburgu potpredsednik EIB zadužen za operacije na Zapadnom Balkanu Dario Skanapjeko i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, na petom sastanku upravnog odbora investicionog mehanizma za zapadni Balkan WBIF.

Kako se navodi, bespovratni kredit obezbediće EIB i bilateralni donatori WBIF-a, a kredit će biti spojen sa zajmovima i donacijama EIB, EBRD, Svetske banke i Vlade Grčke.

Dario Skanapjeko izjavio je da ugovor o bespovratnom kreditu podržava jedan od ključnih projekata u saobraćajnoj strategiji Srbije, a da činjenica da WBIF donacijom podržava taj projekat ukazuje na njegov strateški prioritet.

Mehanizam WBIF osnovali su pre dve godine Evropska komisija, EIB, EBRD, razvojna banka Sasveta Evrope i jedan broj bilateralnih donatora, sa ciljem da finansira prioritetne projekte u zemljama zapadnog Balkana.

Zadatak WBIF je da koordiniše različite izvore finansiranja i povlači sredstva za strateške projekte u zemljama regiona. Na današnjoj sednici odobrene su 22 nove kreditne operacije, koje će ukupno dobiti 59 miliona bespovratnih zajmova od donatora WBIF-a, navodi se u saopštenju.


 

0 коментара:

Постави коментар