уторак, 18. октобар 2011.

Počela gradnja solarne elektrane

Počeli su radovi na izgradnji prve fotonaponske elektrane snage jednog megavata u ataru sela Velika Biljanica, nedaleko od Leskovca


Trenutno se radi na ograđivanju i tzv. sređivanju terena, a uskoro će započeti pregovarački postupak sa izabranim izvođačem, špansko-američkom kompanijom “Grandsola”.
Vrednost investicije je oko 3 miliona evra, a fotonaponska elektrana će biti uključen u elektroenergetski sistem Republike Srbije.
- Sama oprema, koje nema u ovoj zemlji, je dva miliona evra, a ostali deo investiije se odnosi na pripremne i druge radove – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.
Prva leskovačka fotonaponska elekrana, koju je obišao Kocić, imaće kapacitet 950 kilovata i za tu nemanu obezbeđeno su dva miliona, a vrednost kompletne investicije je tri miliona evra.
Iz Ministarstva za prostorno planiranje, iz Programa podrške građevinskoj operativi, za realizaciju ovog programa izdvojeno je 1,5 miliona evra, a pola miliona evra će biti preneto iz Fonda za zaštitu životne sredine grada Leskovca.
Realizacija projekta izgradnje solarne elektrane započet je prošle godine i, kako je nedavno saopšteno iz kabineta gradonačelnika Leskovca Slobodana Kocića, privlači sve veću pažnju međunarodnih organizacija koje se bave obnovljivim izvorima energije i zaštitom životne sredine.
Prema rečima gradonačelnika Kocića solarna elektrana je samo jedan od projekata za veliki preporod Leskovca i okoline.
Na prethodno raspisani konkurs za projektnu dokumentaciju izabran je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i pokrenuta procedura za izbor najboljeg ponuđača.
Milorad Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Leskovca, ističe da je planirana ugradnja 60 panela sa 4.166 fotonaponskih jedinica od polikristalnog silicijuma.
- Od EPS-a smo već dobili uslove koje moramo da ispunimo da bi prodavali struju - kaže Mladenović, uz ocenu da je za gradnju elektrane izabran atar sela Velike Biljanice jer tu prolazi magistralni dalekovod i nema gubljenje energije u prenosu, a tu je pronađena jedina povoljna celina od šest hektara zemljišta koliko je bilo potrebno za elektranu.

0 коментара:

Постави коментар