четвртак, 22. новембар 2012.

Novo lice Leskovca?

Projekat leskovačke Direkcije za urbanizam i izgradnju "Novo lice grada", kojim se predviđa kompletna rekonstrukcija užeg centra, predstavljen je sinoć (14. novembra 2012. godine) u gradu na Veternici.


Tim projektom, kako je objašnjeno, predviđena je obnova starog leskovačkog jezgra, koje je podeljeno u pet celina. Reč je o potpunoj rekonstrukciji, koje već više od 30 godina, u tom mestu nije bilo. Leskovac bi mogao dobiti podzemne garaže za nekoliko stotina automobila, nove stambene zgrade, pešačke zone, javne objekte, još jedan soliter, nov prostor za gradsku galeriju...

- Cilj je da se napravi lepši grad za Leskovčane, ali i za potencijalne domaće i strane investitore - kazao je Većimir Đorđević, predsednik UO Direkcije na sinoćnjem predstavljanju.

On je za lokalne medije, ipak, istakao da nije veliki optimista kada je reč o pribavljanju novca za realizaciju projekta "Novo lice grada", ali da veruje kako je moguće javno-privatno partnerstvo. Kako je naglašeno, to je upravo i način finansiranja, koji bi mogao biti najadekvatniji, i koji lokalna samouprava priželjkuje.

Kako su objavili leskovački mediji, predstavljanju projekta prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za urbanizam i izgradnju, direktor "Kordora Srbije" Dmitar Đurović i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Celine koje su obuhvaćene ovim projektom su definisane kao "blok 1" – potez između dva mosta na Veternici, "blok 2" – sa porodičnim kućama (severni deo centra grada), "blok 5" – potez oko leskovačkog Kulturnog centra, zajedno sa malim "blokom 10" (prekoputa), "blok 17" – potez između Doma vojske i zgrade "Pošte", kao i prostor na kome je benzinska pumpa. Na kraju, tu je i "blok 34", koji se nalazi u širem centru grada.

Restoran "Mladost" i Centar "Reka"

Na potezu između mostova na Veternici, sada su uglavnom objekti malih kapaciteta, što ekonomski nije isplativo za ovako atraktivnu lokaciju. Ako takozvani "blok 1" dobije novo lice, postojeće zgrade biće uglavnom zadržane, al uz izvesna dograđivanja, i nove "susede".

Programom leskovačke Direkcije, planirano je najpre uređenje leve obale reke, i obnova šetališta, uz što više zelenila. Leskovac bi u ovom delu dobio podzemnu garažu, sa do 106 parking mesta.

Restoran "Mladost", koji je u vlasništvu Doma učenika, dobio bi još dve parcele (sada u vlasništvu grada), te bi bio proširen. Tako bi u prizemlju bio ekspres restoran, na prvom spratu klasičan restoran, a na spratu banket sala i klubovi. Pored restorana, planirana je i izgradnja dva stambeno-poslovna objekta. Upravo ova zona osmišljena je kao lokacija na kojoj će biti elitni, najskuplji stanovi Leskovcu. Zgrade bi bile obložene drvetom, sa mnogobrojnim terasama i kaskadama.

(Ilustracija Centra "Reka")

Centar "Reka" je poslednji u nizu u "bloku 1". On bi mogao biti kako javni, tako i poslovni prostor, ali i kombinovani objekat. Ako bude odlučeno da "Reka" bude javni objekat, moguće je da će tamo biti gradska galerija.

Novi soliter u Leskovcu?

Rekonstrukcija jezgra oko Kulturnog centra je najobimniji deo projekta "Novo lice grada", ali ujedno i deo koji bi prvi mogao da krene u realizaciju. Naime, u "bloku 5" planirana je fazna gradnja.

Predviđeno je rušenje određenih kuća uz Ulicu Cara Lazara, kako bi ta saobraćajnica bila proširena. Osim toga, bili bi uklonjeni i svi drugi stari, trošni i dotrajali objekti. U bloku bi ostali objekti od kulturno-istorijskog značaja, zgrade pod zaštitom države, kafana "Kozara", Dom Mice Boke, kao i druge nove zgrade, koje su u dobrom stanju i od čvrstog materijala.

Oko 60% zemljišta u "bloku 5" je državnom vlasništvu, odnosno njime raspolaže grad.

Projekat "Novo lice grada" predviđa da u "bloku 5" budu stambeni objekti "severna zgrada" – uz Ulicu cara Lazara i "zapadna zgrada" (na mestu Istorijskog arhiva). Osim toga, planirana je i "istočna zgrada", koju bi, zapravo, činila dva objekta - dogradnja kafane "Kozara", kao i poslovno stambeni objekat.

Nabrojani objekti predstavljaju prvu fazu realizacije, i oni bi mogli biti izgrađeni za 5-6 godina. Druga faza, koja prema sadašnjem DUP-u nije izvodljiva, jeste gradnja solitera na uglu Ulice cara Lazara i Bulevara oslobođenja, spratnosti 5+20.

Takođe, u "bloku 5" je planiran i vrtić između zgrade "Graditelja" i Doma Mice Boke, kao i obnova i dogradnja Kulturnog centra, što bi se moglo finansirati iz donacija, pretpristupnih EU fondova, pa čak i iz opštinskog budžeta. Ispod celog bloka bila bi izgrađena podzemna garaža, od oko 8.700 kvadrata, sa 220 parking mesta.

Lepše fasade

U celinama "blok 10" i "blok 17" sada se nalaze mali lokali, a ako bi projekat "Novo lice grada" zaživeo, umesto prizemnih radnji, bili bi izgrađeni kombinovani objekti – u prizemlju poslovni prostor, a na spratu stanovi. Naglasak je i na tome da svi objekti u centru moraju imatu uređene fasade.

Kada je reč o celinama "blok 2" i "blok 34", za njih je predviđena totalna rekonstrukcija. Naime, tu se trenutno nalaze porodične kuće, koje su "zarobljene" između stambenih zgrada. Planirano je da na njihovom mestu budu izgrađene nove stambene zgrade, sa fasadama od opeke, drveta ili stakla.

Izvor: eKapija

0 коментара:

Постави коментар